Главная › Новости › Аналитика
Аналитика
Футбольный урожай для телевидения
07.07.2010 1454 0.0 0

http://image.tsn.ua/media/images/original/Jan2009/91c8d8ded1_107989.jpg

Чвертьфінали Чемпіонату світу всадили чоловіків на дивани дивитися ICTV. Телеперегляд, 27-й тиждень 2010 року

Минулого тижня (28 червня - 4 липня) футбол знову заволодів увагою телеглядачів. Причина зрозуміла: цікаві пари чвертьфіналістів та просто Великий футбол, який вони показували. Якщо декілька тижнів тому під час групового турніру частка ICTV знизилася майже на один відсотковий пункт (щодня було по три матчі), то минулого тижня ICTV на суміші футболу, розважальних програм та фільмів зробив суперрезультат: плюс 1,5 відсотка до своєї частки.

 

Водночас відбулися зміни з каналами, які до цього чемпіонату не мають жодного стосунку. Мова про «1+1», «Інтер» та «Україну». Завдяки лише двом фільмам «1+1» зміг наростити частку більш ніж на один відсоток. При цьому «Інтер» та «Україна» зі стабільним програмуванням упали, а «Інтер» - ще й дуже сильно. Частка каналу за аудиторією 18+ впала до 17%, а за аудиторією 14-49 він узагалі зсунувся на 5-ту позицію.

 

Дивно, що два фільми на тиждень можуть повністю змінити позиції каналів. Водночас стабільне і грамотне програмування не приносить дивідендів. Всі ці факти свідчать про невибагливість нашого телеглядача. Тож виходить, що в першу чергу ти залежиш від програм інших каналів, а вже потім від власної програмної сітки. А для того, щоб зрозуміти, хто скільки коштує і на скільки напрацював, потрібно подивитися на картинку наших телеканалів після завершення Чемпіонату світу.

 

Частки телевізійних каналів

 

Напевно, декілька тижнів будуть сповнені новинами про зміни частки у багатьох каналів. Це також вплине на місця в топ-таблиці.

 

Почнімо з каналу «Інтер». Він утратив позиції по всіх трьох аудиторіях. Повернення показників можливе тільки після закінчення Чемпіонату світу.

 

Здивував «1+1». Ми його майже «списали», але народ цього не забажав і подивився дві серії фільму «Брат». Завдяки цьому канал отримав результат - непоганий, але нестабільний. Скільки ще таких фільмів є в загашнику каналу? А якщо всі канали пускатимуть тільки фільми й очікуватимуть на результат? Навряд чи такі випадки можуть завжди позитивно впливати на показники.

 

Канал СТБ продовжує нарощувати свої показники. До щотижневих повторів шоу талантів долучилися старі радянські фільми та програма про Жириновського. Чи буде подальше зростання? Що потрібно каналу запропонувати, щоб далі нарощувати показники?

 

«Україну» спіткала доля «Інтера». Стабільне програмування, а частка впала. Сьогодні головне для каналу - не падати далі, дожити до «Нової хвилі». Там одразу показники полізуть угору, а не за горами й новий сезон. І амбітні плани на нього.

 

ICTV завдяки непересічному футболу зміг наростити показники. На цьому тижні його частка не повинна впасти, вона може й зрости - все залежить від футболу. Але каналу вже варто задуматися, що його очікує після 11 липня.

 

Новий канал знову демонструє стабільність. Можливо, саме тому, що на його аудиторію ніхто не зазіхає - для цього потрібен ще один молодіжний канал в Україні. Поки що таких не видно.

 

 

 

 

Частки топових каналів по днях тижня

 

Почнімо з каналу «Україна», який при стабільному програмуванні не зміг утримати глядачів, котрі побігли дивитися футбол (насправді цікавий) або фільми на інших каналах.

 

Те ж саме спіткало «Інтер». А можливо, у глядачок цього каналу один телевізор, і чоловік просто забрав пульт, щоб подивитись, як у далекій Африці бігають 22 чоловіки по зеленому полю?

  

«1+1» завдяки підбору фільмів вдалося вилізти з ями, яку він собі рив декілька місяців. На цьому тижні канал продовжить підйом - починається (а коли ви читатимете цю статтю, буде вже 30-тя серія) серіал «Свати». Цей підйом показників може сягнути 1 відсотка. А постраждають у першу чергу «Інтер» та «Україна».

 

СТБ, як уже зазначалося вище, за рахунок трьох програм наростив собі частку.

 

ICTV завдяки футболу, розважальним програмам та фільмам також наростив показники. І йому це вдалося протягом п'яти днів із семи.

 

Новий канал у будні трохи «пощипали». З одного боку, це був ICTV, з другого - «Плюси» з фільмом «Брат». Також долучилася погода і вихідний день.

 

 

 

 

Програмування топ-6 телеканалів: будні дні

 

Як уже зазначалося, на 27-й тиждень припало святкування Дня Конституції, завдяки чому понеділок виявився додатковим вихідним. Щоправда, зміни до свого програмування у зв'язку з цим внесли далеко не всі топові канали.

 

«Інтер»: нове вечірнє мило. Телеканал «Інтер» не мав намірів виділяти з загального програмування святковий понеділок, а тому його ефір протягом тижня майже не змінився:

 

  

 

 

Єдиною зміною стало заміщення т/с «Загальна терапія-2» новим т/с «Бумеранг з минулого». Пертурбація видалася досить гідною, хоча й показники не дотягнули до попередника (поки що?).

 

Загалом же більшість ключових програм каналу у будні дні зазнали втрат частки, що стало основою для загального зниження частки каналу.

 

«1+1»: святкові фільми рятують ситуацію. На «1+1», на відміну від «Інтера», відзначили свято з розмахом: майже весь понеділок крутили відомі фільми, в т.ч. «Брат» та «Брат-2», що дало свої дивіденди:    

 

 

 

  

До вдалого понеділка приєднався п'ятничний фільм. Показники ж інших програм у несвяткові дні мали перемінний успіх, проте загальну картину понеділок таки витягнув.     

 

СТБ: тиша триває. На СТБ минулий тиждень знову видався досить спокійним, і на честь святкового понеділка лише у вечірньому ефірі вийшов фільм замість т/с «Адвокат», ще й поступившись серіалу показниками:

 

 

 

 

 

Решта програмування залишилася без змін.

 

Щодо динаміки показників ключових програм відносно попереднього тижня року, то найбільш вдалим видався четвер - у першу чергу завдяки зростанню частки «Російських сенсацій». Інші дні продемонстрували більш-менш стабільні результати.

 

Новий: «Плюси» зіпсували все свято. Для Нового каналу 27-й тиждень року видався не досить успішним, і особливо показники впали в понеділок - молодь утекла на «1+1» дивитися російські блокбастери:

 

 

 

 

 

Сам же Новий у святковий понеділок лише перетасував свої серіали... Щоправда, показники більшості інших програм протягом тижня також зазнали втрат. Вочевидь, цільова аудиторія глядачів почала потроху роз'їжджатися по відпустках.   

 

ICTV: надолужуючи втрати. На ICTV минулого тижня погоду зробив Футбол - розпочалися матчі плей-офф, які одразу переплюнули попередні футбольні показники: 

 

 

 

 

Тож понеділок, вівторок та п'ятниця для ICTV видалися «ударними». Решта днів також були доволі успішними, включаючи «нефутбольний» ефір у понеділок.

 

«Україна»: змін не видно. Канал «Україна», як і «Інтер», Дня Конституції вирішив не святкувати, його програмування залишилося незмінним: 

 

 

 

 

 

І знову більшість програм каналу протягом тижня зазнали втрат частки, окрім т/с «Єфросинія», який нарешті дещо зріс, та п'ятничного вечірнього фільму.

 

Андрій Колесник, дослідницька компанія Cortex


Комментарии (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]