Главная › Новости › ЕВРО 2012
ЕВРО 2012
Евро-2012. Суд разблокировал земли аэропорта "Борисполь"
18.06.2010 2073 0.0 0
http://img.sport.obozrevatel.com/files/News/2010/06/18/75294/75294_image_large.jpg

Судебно-земельный волокита, которая тормозила подготовку аэропорта "Борисполь" к Евро-2012, подходит к концу.

6 червня 2010 року Господарський суд Київської області виніс два принципові рішення, якими розблоковано процес підготовки аеропорту "Бориспіль". Адже і судова тяганина, і арештовані землі, прилеглі до аеропорту, без сумніву, не дозволяли розвивати і модернізувати головний аеропорт столиці, який готується прийняти гостей до фінального матчу Євро-2012.

По-перше, рішенням суду ЗАТ "Авіакомпанії "Аеросвіт" було повністю відмовлено в судовому позові щодо претензій на спірні землі. По-друге, Постановою суду відмінені усі заходи із забезпечення позовної заяви, згідно з якими був накладений арешт на ці ділянки.

Для повернення у державну власність земельних ділянок, які були незаконно привласнені ЗАТ "Авіакомпанія "Аеросвіт", необхідно було добитись виконання вже існуючих рішень Господарського суду Київської області від 11 квітня 2007 року.

Невиконання рішень суду стало можливе завдяки мовчазній згоді Верховного суду України, адже рішення після вступу в законну силу 22 жовтня 2007 року були залишені без змін Вищим господарським судом України. Далі почалась класична судова тяганина з відтермінуванням виконання рішення суду, черговими маніпуляціями з боку компанії "Аеросвіт" з метою затягування справи, появою нових власників ділянок.

Ситуація дійшла до абсурду. Модернізація аеропорту "Бориспіль" включена в Державну цільову програму підготовки до Чемпіонату Європи 2012 року з футболу. А на ділянках, загальною площею понад 32 га, безпосередньо в зоні аеропорту, уже 4 роки поспіль через судові розбірки не велись ніякі роботи. Накладений арешт блокував під’їздні дороги до терміналів, зони під’їзду до нового терміналу. Раніше на цій ділянці планувалось використати під будівництво нового терміналу. Проте довелось перенести будівництво в іншу зону.

Щоб зламати це зачароване коло, в судовий процес офіційно включились представники Уряду, Міністерства транспорту у зв’язку України. Був допущений до опротестування і аеропорт "Бориспіль". Завдяки принциповій позиції учасників процесу справа почала розглядатись колегіальним складом суддів.

Нагадаємо, наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17 серпня 2009 р. була створена спільна робоча група Держкомзему та аеропорту "Бориспіль" щодо оформлення земельних ділянок в постійне користування, а також для рішення інших питань, пов’язаних з врегулюванням земельних відносин і захистом державних інтересів. В рамках реалізації Державної програми розвитку міжнародного аеропорту "Бориспіль” на період до 2020 року і заходів з підготовки до Євро-2012, повноцінна реалізація права постійного користування земельними ділянками значно збільшить інвестиційну привабливість аеропорту.

Врешті-решт 9 червня відбулось ключове засідання Господарського суду Київської області, на якому вдалось вперше за три роки розглянути справу по суті. Рішення 16 червня не ставить крапки у земельному спорі. Проте держава налаштована довести процедури до кінця, щоб добудувати під’їздні дороги до обох терміналів – старих, модернізованих, а також нового терміналу "F", відкриття якого заплановано на День незалежності 24 серпня 2010 року.

Щоб зекономити час, незважаючи на те, що завершення судової епопеї ще попереду, сьогодні аеропорт "Бориспіль" почав освоювати землі і готуватись до реконструкції.

Згідно попереднього плану, буде мінятись схема під’їздів до діючих терміналів та проводитись благоустрій території летовища. До останнього часу ключовою проблемою аеропорту були ускладнені транспортні сполучення.

Як відомо, однією з головних вимог УЄФА до аеропорту "Бориспіль" у рамках його підготовки до ЄВРО-2012 є будівництво пасажирського терміналу з великою пропускною спроможністю. Контракт на будівництво терміналу "D" був підписаний 26 вересня 2008 року. Роботи з будівництва тривають.

Новий термінал "F" із швидкомонтованих конструкцій, який готується до відкриття 24 серпня, обслуговуватиме low-cost-компанії та чартерні рейси, щоб зменшити сьогодні навантаження на діючі термінали.

Источник: Украина-2012



Комментарии (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]