Главная › Новости › Футбол Украина
Футбол Украина
Цыганык: "Заря не должна была играть в чемпионате и Лиге Европы"
21.11.2014 1343 0.0 0

Після 11-ти турів у львівських «Карпат» 0 очок. «Зелено-білі» перемогли у двох матчах та звели ще три - внічию, але контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України позбавив галичанин 9 балів.

Причиною санкцій стала заборгованість клубу перед своїм колишнім футболістом Мартіном Богатіновим. Про стосунки Федерації і «Карпат» та проблеми інших клубів розповів відомий ведучий Ігор Циганик.

- Зараз у багатьох українських клубах не стабільна фінансова ситуація. Наскільки доречно зараз так жорстко карати «Карпати», якщо аналогічні «грішки» є і в інших представників Прем’єр-ліги?
- В цій ситуації коса найшла на камінь. Не хочу займати чиюсь позицію. Скажу лише, що «Карпати» виконують рішення Спортивного арбітражного суду в Лозанні. Так було в ситуації із Кузнєцовим, Кучеровим. Галичани підкорюються рішенням міжнародної інстанції і не хочуть підкорюватися рішенням органам української Федерації, оскільки вважають цю організацію заангажованою по відношенню до них.

- Але є ж процедура – не згоден із рішенням органів Федерації, подаєш апеляцію в Лозанну. А якщо немає апеляції, значить клуб визнав рішення…
- …Якщо хтось вважає, що судитися в Лозанні не дорого коштує, той дуже помиляється. «Карпати» вважають, що Федерація зумисне підштовхує клуб до звернення в міжнародну інстанцію і на витрачання там великих грошей. А якщо постійно звертатися в Лозанну, то можна там і весь бюджет клубу залишити.

- Як гадаєш, Федерації варто лояльніше ставитися до проступків «Карпат» чи «зелено-білі» уже переступили ту межу, коли можна розраховувати на лояльність?
- Ні для кого не секрет, що у нашої Федерації подвійні стандарти. Спортивний суд Лозанни ще у грудні 2013 року змусив «Зорю» виплатити гроші Євгену Лозинському. Але клуб досі не сплатив цих грошей. Після цього луганчани провели друге коло попереднього чемпіонату, розпочали новий сезон, відіграли в єврокубках. Рішення Лозанни є обов’язковим для виконання. Але «Зоря», за потуранням Федерації, його не виконує і не отримує жодних санкцій. «Карпати» ж карають відразу і по повній. Тому, в цій ситуації коса найшла на камінь. Підхід Федерації до клубів дуже різний. В однакових ситуаціях одних штрафують, інших – ні. По суті «Зоря» не мала би грати в чемпіонаті України та Лізі Європи. Причому луганчани не йдуть на контакт із футболістом, навіть не намагаються якось залагодити цю ситуацію.

- Артем Федецький виграв справу проти «Карпат» в Лозанні, але з ним до цих пір не розрахувалися…
- «Карпати» подали апеляцію в Швейцарський федеральний суд, уже після рішення цієї інстанції сторони будуть зобов’язані виконати вирок. Галичани вважають, що в цій ситуації вони праві і йдуть до кінця.

- Напруга у стосунках «Карпат» та Федерації може призвести до того, що галичани покинуть Прем’єр-лігу?
- Звісно, що може статися усе, що завгодно. Без втручання третьої сторони нічого не вирішиться. Потрібен третейський суддя.

- Хто це може бути?
- Авторитетні люди, яких усі поважають. Наскільки мені відомо «Карпати» збирають доказову базу і хочуть звертатися в міжнародні інстанції – УЄФА та ФІФА з приводу діяльності ФФУ. Тут не все так просто. Якщо УЄФА чи ФІФА стане на сторону Федерації, «Карпатам» доведеться грати в нижчих лігах. Водночас, вирішення питання може затягнутися на довгий час, водночас Федерація застосовуватиме до «Карпат» нові санкції. І це може призвести до того, що «зелено-білі» втратять статус професійного клубу. І, судячи зі всього, керівництво «Карпат» готове до цього.

- Крім «Карпат» хто ще може втратити можливість виступати в Прем’єр-лізі через фінансові чи ще якісь проблеми? Відомі проблеми в «Чорноморця», «Волині», «Говерли».
- Я у «Профутболі» озвучив проблеми «Чорноморця» і це підштовхнуло керівництво клубу до дій. Відбулася зустріч менеджменту із футболістами, після чого почалася виплата заборгованості перед гравцями. Якщо відверто, то я не уявляю перспективи «Чорноморця». Дай Бог, щоби команда залишилася на теперішньому рівні. Але, наскільки мені відомо, керівництво клубу збирається знову врізати бюджет, використовувати виключно власні резерви. За таких умов претендувати на місце в Лізі Європи дуже-дуже складно. Взагалі, зараз політична ситуація в країні дуже непередбачувана, а футбол є її віддзеркаленням. Може статися будь-що. Навіть ті клуби, які зараз справляють враження успішних, уже через місяць можуть відчути суттєві проблеми. Зараз потрібно спробувати втримати той професійний футбол, який ми маємо, а уже потім розбиратися. А так втратити ми можемо дуже багато.

- Що саме можемо втратити?
- Втратити можемо усе. Не дарма пролунала думка про те, що дарма взагалі розпочали чемпіонат, оскільки зараз країні не до футболу. І це сказала людина, яка вкладає гроші в футбол. В один день вона може відмовитися від цього. Звісно, футбол – це соціальне явище, яке відволікає людей від проблем. Спорт допомагає долати негативні емоції і це дуже важливо. Ще рік, два тому усе робилося для того, щоби один клуб став чемпіоном. Якщо це повториться сьогодні, то можуть виникнути серйозні проблеми. 

Гліб ВАКОЛЮК, «Футбол 24»


Комментарии (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]