Главная › Новости › Мнение
Мнение
Аркадій Запорожану: "Заваров сьогодні коштував би не менше 40 млн євро"
14.08.2011 1443 0.0 0

На фото Заваров образца 1987 года, который он провел в ранге лучшего игрока СССР

Період відкритого трансферного вікна, як правило, супроводжується безліччю чуток щодо переходу гравців в той чи інший клуб. Суми трансферів, які при цьому вказуються, в більшості випадків викликають подив або посмішки. А то і зовсім помахи руками - мовляв, чергова "качка". Зокрема, так було при переході Дениса Олійника з "Металіста" в "Дніпро", при цьому називалася рекордна для українського чемпіонату вартість угоди - 10 млн євро. А ціна Артема Мілевського за даними болгарських ЗМІ вище, ніж всіх гравців "Літекса" - суперника киян у Лізі Європи - 9 млн євро. Найдорожчим у болгарському клубі є воротар - 800 тисяч євро.

"Немає диму без вогню. І як людина компетентна скажу: подібні цифри цілком реальні, - каже Gazeta.ua відомий футбольний агент Аркадій Запорожану. - Тим більше, що і "Дніпро" і "Металіст", не кажучи вже про "Динамо", можуть собі дозволити таку розкіш. Вартість Олійника могла бути і вище, і нижче. Інша справа, чи виправдає футболіст ці гроші, покаже лише час".

"В цілому ж на внутрішньому трансферному ринку України ціни на футболістів в основному дещо завищені. Пов'язано це з дефіцитом хороших виконавців з українським паспортом, адже не даремно Девіча з Едмаром до збірної залучили", - підкреслює агент.

У плані трансферної політики українські клуби вибрали російський варіант.

"Уже років зо два Україна йде шляхом Росії, там ціни на доморощених гравців давно підвищилися. Бухаров з "Рубіна" в "Зеніт" за 15 млн євро переходив, я особисто вів цей трансфер. Але росіян Україна ще не наздогнала. І на сьогоднішній день стандартна ціна на гравців рівня Олійника - близько 5 млн євро, плюс-мінус пару сотень тисяч. Може вирости і на мільйон, якщо "Дніпро", приміром, потрапить у Лігу Чемпіонів.

Випадок з моєї практики. Коли Елано переходив з "Шахтаря" в "Манчестер Сіті", гірники отримали суму на 1 млн більше спочатку обумовленої. Тому, що в контракті була умова - футболіст в перший рік повинен зіграти за "основу" 30 матчів. Він зіграв більше. І таких бонусів у контракті може бути безліч, вони влаштовують як покупців, так і продавців", - зазначив Запорожану.

"Міжнародна ціна того ж Олійника була б не нижче тих же 5 млн євро, а то й вище. Адже клуб, який продає гравця, змушений думати про покупку іншого висококласного українця, і в зазначену суму можна не вкластися ", - зауважив Аркадій.

Відносно особистої вигоди від угоди, футболістам гріх скаржитися, вважає Запорожану

"Частка футболіста від трансферної суми залежить від того, наскільки вдало вони з агентом провернуть угоду. Як правило, це 10-25%. Отже нинішні умови контрактів не порівняти з тими, що були, коли тільки відкрився залізна завіса. Як відомо, Олександр Заваров з "Динамо" в "Ювенус" переходив за нечувані на ті часи 5 млн доларів, а мав спочатку $ 1,2 тисячі стипендії. 2 млн пішло в "Динамо", ще стільки ж - у Держкомспорт, один - в держскарбницю. Але вибору в тій ситуації момент навіть у такого висококласного гравця не було. Сьогодні за тодішнього Заварова "Динамо" сміливо могло просити 40 млн євро", - говорить агент.

Наставник "Дніпра" Хуанде Рамос оцінив Євгена Коноплянку в 50-60 млн євро.

"Стратегічно він все правильно зробив. Типова тактика "хитрих лисів". Така практика поширена в Європі: завищити ціну на футболіста, сурмити про це на кожному кроці, щоб у разі чого отримати бажане. Але раз тренер про це говорить, значить, у хлопця є талант. Майже все інше залежить від футболіста. Остаточно його ціна може сформуватися після Євро-2012, залежно від того, як виступить. А я чомусь впевнений, що він на нього потрапить", - вважає Аркадій.

У сильно завищених цінах на гравців, на думку Запорожану є й інша причина.

"У гонитві за "золотими хлопчиками" з українським паспортом (так само як і російським в Росії) багато агентів, підписавши футболістів, тримають їх на ланцюжку, продаючи туди-сюди заради свого відсотка, тим самим "викручуючи руки" клубам. Адже частка агента за поширеною нині в Європі схемою становить від 2 до 10% річної зарплати футболіста. І клуби змушені максимально йти на умови "купців". Наприклад, якщо "Анжі" візьме голкіпера Габулова з московського "Динамо", то не тому, що йому немає альтернативи, а тому, що той з російським паспортом, така мета в клубу. Той самий Доні, який перейшов з "Роми" в "Ліверпуль" і виступає за збірну Бразилії, обійшовся б махачкалінцям на порядок дешевше", - резюмував агент.



gazeta.ua

Комментарии (0)
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]